201712

Program 2015

STUDIO ACUSTICUM, PITEÅ – TORSDAG 26 MARS

MINGEL

18:15 Invigningsmingel – Norrbottensmusiken bjuder på bubbel och snittar i inre foajén!


neo_new_sweden

Norrbotten NEO – New Sweden 2015 EAM, Stora salen

Detta program spänner över ett antal generationer svenska tonsättare, men bygger också en espressiv bro mellan envis punkattityd och subtila, skira klanger. Programmet innehåller rekordartade fem uruppföranden, alla beställda av Norrbotten NEO.


STUDIO ACUSTICUM, PITEÅ – FREDAG 27 mars * Viss tidsförskjutning kan uppstå.

speaker_concert

17:00-ca.17:50 Högtalarkonsert, Black Box


17:50-18:50      Middagsbuffé finns att köpa på Restaurang 2Kök Acusticum 160:- inkl lättdryck och kaffe

18:30                  Festivalbaren öppnas i inre foajén


ansgar_gary

Gary Verkade/Ansgar Beste/Lawino Maria Johnson – Living organism, Stora salen

Gary Varkade kommer att framföra ett verk som på Klusters initiativ skrivits för Orgel Acusticum av Ansgar Beste och som kommer att spelas på den stora orgeln på Studio Acusticum. Tillsammans med orgel så kommer dansaren Maria Lawino Johnson att dansa.


DEFUNENSEMBLE

*20:15-ca.21:15 Defunensemble – New Finland, Black Box

För alla som är det minsta oroliga att denna konsert ska vara det minsta belagd med det damm som ibland sägs ligga tjockt över den klassiska musiken, kan vi bara säga: Defunensemble spelar 100% dammtorkat. Defunensembles musiker och ljud-designers är förstås genomprofessionella och utgör ett gäng av de allra mest aktiva på den finländska nutida-musikscenen.


NEO+IXHERWOOD

*21:30-ca.22:20 Norrbotten NEO & Nicolas Isherwood – Three Songs, Stora salen

Rolf Wallin The Age of Wire and String
Fredrik Hedelin Konsert för Piano och ensemble (uruppförande)
David Felder Three Songs


STUDIO ACUSTICUM, PITEÅ – LÖRDAG 28 mars * Viss tidsförskjutning kan uppstå.

norrbottensimproorch
13:00-ca.13:50 Norrbotten Improviser’s Orchestra feat Bergmark-Klapper Duo, Black Box

Detta är ingenting mindre än premiärkonserten för Norrbottens Improviser’s Orchestra – ett löst sammansatt improvisationsstorband som vuxit fram ur Klusters återkommande musikworkshops i länet, framförallt i Luleå och Piteå. Ett flertal fritänkande musikanter på rövarstråt genom klangernas värld, utrustade med mångahanda mer eller mindre sällsamma, akustiska och elektroniska ljudkällor.

Premiärframträdandet gästas av ljudkonstnärerna och improvisationsmusikerna Johannes Bergmark och Martin Klapper, två erfarna  musikaliska särlingar som med lika delar seriositet och humor och med en vild blandning av leksaker, köksverktyg, preparerade instrument och mycket annat skapar improviserade klangvärldar mer inspirerade av konkret musik och experimentell konst och film än av jazz. Energiskt, starkt närvarande och visuellt anslående.

Nu deltar de likt två klangbarnmorskor i Norrbotten Improviser’s Orchestras tumultartade födelse. Hur det kommer att låta? Infinn er med nyfikna öron på skaft och iförda själsliga/musikaliska allväderskläder.

Här blir det åka av…!


NBB

16:15-ca.17:05 Norrbotten Big Band & Örjan Fahlström, Stora salen
Solist: Katt Hernandez, violin

Under konserten på New Directions får bandet ett kärt återbesök från en annan guldålder: Norrbotten Big Bands forne konstnärlige ledare Örjan Fahlström dirigerar ett program med två egna verk och ett av Bruno Maderna – i bearbetning av Örjan Fahlström gjord för Frankfurt Radio Big Band.


17:00-18:30      Middagsbuffé finns att köpa på Restaurang 2Kök Acusticum 175:- inkl lättdryck och kaffe

18:30                  Festivalbaren öppnas i inre foajén


CAPUT

19:00-ca.20:00  Caput – New Iceland, Black Box

Kvällens program är en exposé av vad den förunderligt rika isländska tonsättarmyllan kan ge. Island är också landet som troligen har flest tonsättare per capita. Miljön tycks ge näring åt såväl berättande, sagor och bilder som musik i alla upptänkliga former. Detta program är också ett välkomponerat porträtt av mångfaldens Island.


newvocalensemble

*20:15-ca.21.05 New Music Vocal Ensemble & Erik Westberg, Stora salen

New Music Vocal Ensemble är en ny ensemble som har fokus i nutida  vokalmusik. Ensemblens medlemmar har varit med i bland andra Musikhögskolans kammarkör, ensemblen Fair Opera och medverkat i operaproduktioner i samarbete med Norrlandsoperanoch Norrbottensteatern.

Ensemblen kommrr att framföra ett flertal verk av tonsätt av studenter från Musikhögskolan i Piteå.


loneydear

*22:00-ca.22:50 Loney Dear@New Directions, Stora salen

Som Studio Acusticums Artist in Residense skapar Emil Svanängen/Loney Dear och hans medmusiker klangvärldar att förlora sig i.


 

 

Observera att vissa av våra konserter kommer att spelas in av Sveriges Radio P2 och i vissa fall även filmas och sändas live via Digital Live Arena.

 Publiken uppmanas därför att vara sitt vanliga glada jag!

 Välkommen!