201712

Musikdagar 2016

 

Torsdag 17 mars – PITEÅ


 

Mingel_680x150

Välkomstmingel

Studio Acusticum, Foajén – 17.15


 

ljudoljud_2015_akvarium_5_680x150

Make a Fish Come True I

Studio Acusticum, Foajén- 17.20


 

 Norrbotten_NEO_Foto_Gustaf_Waesterberg_03_BW_680x150

Norrbotten NEO – New Sweden

Studio Acusticum, Stora salen – 18.00

New Sweden är Norrbotten NEOs utforskning av den samtida svenska musikens händelsehorisont.

Ett mångfacetterat landskap av säregna och unika röster som utforskar instrumentens parallellvärld bortom det förväntade. Kammarmusiken i fokus utan dirigent. Pulsen och den gemensamma andningen styr de musikaliska förloppen. Programmet skräddarsytt för de nyfikna öronen. De som söker musikens ”Le mot juste”. Det som vägts på guldvåg. Förutom 3 favoriter i repris, uruppförande av Lina Järnegards ”Emellanåt, stundom”, Cristian Marinas “Four on Five” och Per Mårtenssons ”Nemea´s secret”.


 

 Agnes Mercedes_1_foto_Sonia Slavik_680x150

Agnes Mercedes

Studio Acusticum, Black box- 19.10

Hon är en idérik multikonstnär som utforskar språket mellan raderna och färdas i sitt eget land. Ett spännande program med skapande som är gränslöst utan genremurar. Halsbrytande och rogivande. En cyklonisk bordun av dansande händer över tangerande tangenter och dånande diftonger……….

”hennes melodiska sagor är mer än bara musik” – Zero Music Magazine


 

 

Konsertintroduktion, Kondens

Studio Acusticum, Foajén – 20.15


 

 Kondens affisch_promofoto_680x150

Kondens

Studio Acusticum, Stora salen – 20.30

Lisa Oscarsson är organist och My Eklund spelar blockflöjter så deras intresse för barockmusik faller sig naturligt. De gillar också nutida musik och improvisation. Kondens är deras gemensamma verktyg för att slå en bro mellan nu och då. I det här fallet valde de ut 5 av Johann Sebastian Bachs Goldbergvariationer (1641). Gav 5 tonsättare varsin variation som inspiration till ett helt nytt stycke. Själva anpassade de Bachs originalvariationer för cembalo till en version för orgel och blockflöjt. Tillsammans blir det GOLDBERG 1.5.


 

 

HYPERLIGHT 

Studio Acusticum, Black box – 21.30

Musik baserad på syntes, cittra och fältinspelningar som oscillerar mellan det elektroniska och organiska.


 

Konsertintroduktion – Sten Sandell om verket specialskrivet för Orgel Acusticum

Studio Acusticum, Foajén – 22.15


 

Sten Sandell foto Heiko Purnhagen 01_680x150

Sten Sandell – (b)orduna (h)eterotopia (a)custicum, uruppförande

Studio Acusticum, Stora salen – 22.30

Under 2015 har Sten Sandell varit Studio Acusticums Composer in Residence. Kompositionen (b)orduna (h)eterotopia (a)custicum- som uruppförs under New Directions –  är hans musikdramturgiska redovisning av hans undersökning och  de-rekonstruktion av orgeln. Det är musik for orgel, piano, flöjt, violin, viola, cello, klarinett, slagverk, blandade röster, recitativ, bildspel och högtalargrupper. Texter: Michel Foucault, Inger Christensen och Sten Sandell.


 

ljudoljud_2015_akvarium_5_680x150

Make a Fish come True II

Studio Acusticum, Foajén- 23.00


 

Fredag 18 mars – PITEÅ


 

 Kondens affisch_promofoto_680x150

Workshop Kondens

Musikhögskolan, Lilla Orgelsalen – 10.00-11.00

Från tanke till konst – om vägen från idé till uruppförande!


 

Mingel_680x150

Mingel

Studio Acusticum, Foajén – 14.00


Högtalare_680x150

Högtalarkonsert

Studio Acusticum, Black box – 14.10

Styrkta av fjolårets succé bjuder Kluster på en Högtalarkonsert utan vidhängande musiker. Det är bara att bänka sig i Black box sköna soffor och sluta ögonen och låta abstraktionerna ta nya vägar i ditt inre.


 

 Orgel Acusticum ljussatt_680x150

Världspremiär för Oregano!

Studio Acusticum, Stora salen – 14.45

Interactive Institute Swedish ICT presenterar Oregano – ett nytt sätt att interagera med orgeln.


 

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kalejdoskop

Studio Acusticum, Stora salen – 15.00

Konsert med Masterelever från Musikhögskolan, Piteå

Fem masterstudenter på Musikhögskolan i Piteå Viktor Hallin, marimba, Christine Amcoff och Kajsa Enqvist, flöjter samt Mikael Roos och Cathrine Kullbrandt, klarinetter presenterar ett spännande program med 2 trior och tre solostycken.


 

 BILD-BasklarMar-avlång_680x150

Global Percussion Network

Studio Acusticum, Stora salen – 16.00

In the Meantime – musik av Daniel Saur

I den här konserten möter vi slagverkaren Daniel Saur i helfigur som musiker och kompositör. Musiken framförs av klarinettisten Robert Ek och den slagverksensemble, Global Percussion Network, som Daniel är en del av tillsammans med Rolf Landberg och Anders Åstrand. Embryot till konserten har funnits sedan Daniel och Robert anställdes hos Norrbotten NEO 2008. Av de fyra kompositionerna är det två som uruppförs. Dels ”In the Meantime” där saxofonkvartetten ersatts av klarinett men mottot är detsamma.” Frihet under ansvar.” ”The Mechanic” är så ny att notbläcket knappt hunnit torka. Det bygger på abstrakta idéer om klarinettisten som mekaniker, arkitekt eller uppfinnare….


 

 NUS gruppbild_680x150

Inför konsert!
Norrbottens Ungdomssymfoniker

Musikhögskolans Aula – 18.00

Här tar 25 årsjubilerande Norrbottens Ungdomssymfoniker ut svängarna ordentligt. Det blir inte bara musik. Man har bjudit in graffitikonstnären Anton Backe och fotografen Olivia Markström för att dokumentera ALLT. De bjuder också på ett uruppförande av kompositören Mikael Karlsson, musik till dataspelet ”Battlefield” som arrangerats för symfoniorkester av Anders Niska. Mikael Karlsson kommer att vara med via Skype från New York.


 

 Norrbotten Improv orchestra 02_680x150

Norrbotten Improvisers’ Orchestra
med gäster under ledning av Sten Sandell

Studio Acusticum, Black box – 19.00

Norrbotten Improviser´s Orchestra eller NIO är ett nytillskott till den norrbottniska ensemblefloran. Den har vuxit fram ur Klusters återkommande musikworkshops i länet. NIO sjösattes på New Directions 2015. I år har improvisationsorkestern inte bara vuxit i numerär utan samarbetar dessutom med festivalkompositören Sten Sandell och Klusterartisterna Agnes Mercedes och HYPERLIGHT. Rekommendation är ”nyfikna öron på skaft och själsliga/musikaliska allväderskläder. ”


 

 Esbjerg 01 blå_680x150

Konsertintroduktion, Esbjerg Ensemble

Studio Acusticum, Foajén – 19.50


 

 Esbjerg 01 blå_680x150

Esbjerg Ensemble I

Studio Acusticum, Stora salen – 20.15

Våra långväga gäster kommer i år från Esbjerg. Ensemble Esbjerg har en liknande ställning i danskt musikliv som Norrbotten NEO i Sverige. Esbjerg Ensemble består av 10 musiker och är anpassad för att också kunna spela klassisk kammarmusik. Under 2015 utlyste de en kompositionstävling som nu kommer att avgöras i Piteå under ledning av Petter Sundqvist. Efter urvalsprocessen är det nu 6 kompositioner som tävlar om två priser. Det ena bestäms av publiken på plats. Konserten blir i två avdelningar. Efter den första, genomspelningen, drar sig juryn tillbaka för överläggningar samtidigt som publikens röster räknas. När allt är klart spelas de vinnande verken en gång till och kompositörerna för motta sina belöningar.


 

 NBB_saxofonsektionen_svartvit_foto_Mats_Engfors_680x150

Norrbotten Big Band

Studio Acusticum, Black box – 21.30

Norrbotten Big Band medverkar i årets upplaga med två uruppföranden. Det ena komponerat av tidigare Composer in Residence, trumslagaren Peter Danemo. Han kallar stycket ”Resonansium”. Man skulle kunna beskriva det som återbruk för det bygger på mer eller mindre styrda improvisationer från ett tidigare projekt som han nu orkestrerat och gett storform… ”håller på och lurar på balansen mellan improvisation och komposition. Jag försöker glädjas över att allt inte blir som man tänkt sig. Ibland klarnar det först efteråt.”

Den andra kompostionen är NBBs konstnärlige ledare Joakim Milders ”Positions”. Den är också ett slags återklang från ett tidigare projekt. Överblivet material som nu hittat sitt sammanhang. Titeln anspelar på de 7 positioner-lägen som återfinns på huvudsolisten Peter Dahlgrens trombondrag.


 

 Esbjerg 01 blå_680x150

Esbjerg Ensemble II

Studio Acusticum, Stora salen – 22.35

Här presenteras de vinnande verken och kompositörerna för motta sina belöningar.


Arne Forsén foto: Charlotte Rückl

Jazzklubb “Charles Ives”

Studio Acusticum, Foajén samt Stora salen – 22.35

När alla konserter klingat ut fortsätter festen på Jazzklubb “Charles Ives” med huspianisten Arne Forsén. Här kan du fortsätta att ta in mer musik eller få utlopp för din egen skaparlust. Du kan också låta dig utmanas av Kristin Boussards fiskar och skapa musik där guldfiskarna håller i taktpinnen. “Make Yourself Come True”

Efter Esbjerg Ensemble andra avdelning kan du också hänga kvar i stora salen och uppleva orgeln på ett nytt sätt tillsammans med Interactive Institute Swedish ICT och den nya appen ”Oregano”. Orgeln i Studio Acusticum är dels ett traditionellt orgelinstrument men det kan även spelas på via MIDI. Interactive Institute Swedish ICT har utvecklat Oregano som gör det möjligt att interagera med orgeln på ett helt nytt sätt. Kom och prova! Ta gärna med ett eget instrument. Har du inget instrument kan du använda rösten.